Archive for December, 2011

Apakah itu YouTube

Number of View: 12929
YouTube ialah laman perkongsian video yang popular untuk memuat naik, menonton dan berkongsi petikan video. YouTube kini menjadi satu bentuk media baharu Web2.0 yang popular. Satu artikel terbaru di Wired menyatakan bahawa sebanyak 65,000 video dimuat naik dan 100 juta video ditonton setiap hari di YouTube (Godwin-Jones2007).
Kandungan YouTube boleh merangkumi animasi, rakaman [...]

Peranti-peranti Yang Paling Mendapat Sambutan Sepanjang 2011

Number of View: 6729Tahun 2011 dilihat sebagai kebangkitan peranti smartphone dan tablet. Hampir setiap hari ada saja peranti baru yang masuk ke pasaran. Peperangan hebat juga berlaku akibat persaingan yang wujud. Berikut disenaraikan peranti-peranti yang mencipta fenomena sepanjang 2011 dan mencatatkan hasil jualan yang cukup membanggakan.
1. iPad2 

Generasi kedua tablet Apple. Dilancarkan pada 11 Mac di USA. [...]

Apa itu Sumber Terbuka?

Number of View: 8171Apa itu Sumber Terbuka?
Istilah “sumber terbuka” menggambarkan amalan dalam pengeluaran dan pembangunan yang menggalakkan akses kepada sumber produk akhir. “Perisian Sumber Terbuka” pula adalah perisian yang boleh diperolehi dalam bentuk sumber kod (source code). Melalui sumber terbuka, orang ramai boleh mengubah kod perisian tersebut sesuka hati, mengikut kehendak masing-masing, tanpa perlu meminta [...]

Powered by WordPress and WordPress Themes, thanks to Live Jasmin

Videos, Slideshows and Podcasts by Cincopa Wordpress Plugin